En? Trekt de markt al een beetje aan…?

Een vraag die ik dagelijks krijg. Mijn antwoord hierop is dat het enige wat aantrekt mijn broekriem is.

Want nee, er zit nog geen verbetering in de huizenmarkt. Zoals in mijn vorige blog aangekondigd, ga ik nu in op de vraag waar, naar mijn idee, de redding van de huizenmarkt ligt.

Misschien kort door de bocht, maar de redding van de markt ligt bij…..de huiseigenaren zelf!

Waarom ik denk dat dat zo is zal ik uitleggen.

In eerdere blogs heb ik geschreven over de gouden tijden, toen de huizen als warme broodjes verkocht werden. Voor prijzen die over de top waren. Te lang hebben we geprobeerd om dit vast te houden. Ook in de afgelopen jaren dachten we dat de prijzen wel stabiel zouden blijven.

Want “het huis van de buurman is voor prijs X verkocht en ons huis heeft een betere, mooiere, luxere…..(vul maar in)”. Maar wat bleek? Die prijs werd niet meer betaald. Dat was schrikken!

En in de tussentijd kwamen er steeds meer woningen op de markt. Van 100.000 in 2006 naar 265.000 vandaag. We zagen het op ons “scorebord” op kantoor. Jarenlang was het nieuwe aanbod en de verkochte panden elke maand in balans (gemiddeld 30 nieuwe woningen erbij en 30 verkocht). Na verloop van tijd, vanaf 2008, nam het aantal verkochte panden af, maar het aantal nieuwe panden bleef ongewijzigd. Dus de voorraad van woningen groeide met de maand. Met als gevolg dat elke koper nu de keuze heeft uit 28 woningen (bron NVM) en dat waren er destijds 6!

Je kan dus concluderen dat de vraag en aanbod op de huizenmarkt totaal ontwricht is. Mijn idee over de redding van de huizenmarkt is (onder andere): MINDER NIEUW AANBOD! Ik vergelijk het met de detailhandel: daar gaat eerst de oude voorraad uit de schappen, (tegen scherpe prijzen), en dan pas komt het nieuwe aanbod in de etalage.

Dus iedereen die geen dringende reden heeft om te verkopen, zoals echtscheiding, verlies van baan, erfenis, gezinsuitbreiding, etc. moet zijn huis niet te koop zetten. Of van de markt halen. Hierdoor kan er weer balans komen in vraag en aanbod.

Overigens denk ik dat met de nieuwe hypotheekregels van het nieuwe kabinet er al een sanerende werking zal optreden. Want door de nieuwe regels kunnen kopers straks minder hypotheek krijgen omdat zij nu ook moeten gaan aflossen.

Als kopers minder te besteden hebben, zullen verkopers moeten zakken met de prijs. Maar als de hoogte van de hypotheek van verkopers dit niet toelaat, verwacht ik dat veel verkopers zullen stoppen met de verkoop.

Hier ligt dus één van de oplossingen voor de huizenmarkt: Balans in vraag en aanbod!

Een andere oplossing ligt in het helpen van de destijds (vanaf 2005) startende huizenkoper. Die huizenkoper heeft gekocht op de top van de markt. Heeft een hypotheek afgesloten voor de koopsom plus kosten koper (toen nog 10%) plus het verbouwen van keuken en/of badkamer. Kortom, qua hypotheek kon je krijgen wat je wilde, en je hoefde niks af te lossen want de woning steeg vanzelf in waarde…. Dus niet.

Die mensen zitten nu echt met een probleem, men wil verkopen maar het huis, vaak een appartement, levert minder op dan de hypotheek en er blijft dus een restschuld. Maar een bijkomend effect van het feit dat deze mensen niet kunnen verkopen is, dat de starters van nu die woning niet kunnen kopen. Het mes snijt hier dus, op een negatieve manier, aan twee kanten.

Een andere oplossing voor de huizenmarkt is: Help de verkoper met een restschuld en help de starter om te kunen kopen.

Er zijn vast nog meer oplossingen te bedenken. Maar bovenstaande situaties maak ik dagelijks mee in de praktijk. En ik ben van mening dat als er actief gewerkt wordt aan het huizenaanbod én de starters meer geholpen worden, de huizenmarkt er binnen afzienbare tijd beter voorstaat.

Met huiselijke groet,

Joost Verbaas

In het volgende bericht: Wordt er dan helemaal niks verkocht?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s